Berpuasa ni bukan lah semudah yang disangkakan. Bayangkan menahan lapar dan dahaga dari awal pagi sampai ke lewat petang. Di Malaysia, secara purata, kita perlu berpuasa selama lebih kurang 13 jam, 30 minit setiap hari. Macam mana nak kekal bertenaga untuk selesaikan tugas harian? Jom tengok tips-tips di bawah:
1. Jangan skip sahur – Waktu sahur yang digalakkan ialah sebelum matahari terbit. Jadi, lewatkan la waktu bersahur. Kalau sahur awal, maknanya anda perlu berpuasa lagi lama. Nanti bila berbuka pun, kita lebih cenderung untuk makan berlebihan.
2. Elakkan makan berlebihan waktu berbuka – Makan berlebihan boleh menyebabkan ketidakhadaman, lesu serta kenaikan berat badan. Yang lebih penting, jangan sampai tak larat nak buat tarawih.

3. Elakkan makanan bergoreng, masin dan mempunyai kandungan gula yang tinggi – Makanan bergoreng dan manis menyebabkan kelesuan dan keletihan. Makanan masin pula boleh menyebabkan kehausan.

4. Minum banyak air – Kerapkan minum air dari tempoh berbuka hingga sahur supaya bila berpuasa, tak rasa haus sangat. Antara minuman lain yang juga digalakkan ialah jus buah-buahan dan susu.

5. Jangan ikut nafsu waktu beli makanan berbuka – Tanpa kita sedar, bila lapar, kita lebih cenderung untuk beli makanan berbuka mengikut nafsu, dan kesudahannya, makanan berlebihan semua terpaksa dibuang. Ingat, beli secara sederhana.
Berikut ialah tips-tips untuk juadah apa yang sesuai dan kurang sesuai untuk diamalkan sepanjang bulan Ramadan:
- Kurma – mengandungi gula semula jadi untuk tenaga, mengandungi mineral seperti kalium, tembaga dan mangan serta merupakan sumber serat. Jadi ia sangat sesuai dimakan terutamanya waktu berbuka dan sahur. Untuk mengetahui kebaikan dan kelebihan buah kurma, sila baca post kami sebelum ini di https://insights.mudah.my/kepentingan-buah-kurma-dalam-bulan-ramadan/

- Buah-buahan – Kaya dengan serat dan mengenyangkan. Ia juga bagus untuk mengelakkan sembelit.
- Nasi (dan yang serupa dengannya) – Nasi mengandungi kandungan serat yang tinggi dan ia mengambil masa lebih lama untuk dihadam. Menjadikan ia sumber tenaga yang kekal lebih lama di dalam badan kita.

- Daging (ayam, lembu, ikan) – Merupakan sumber protein yang bagus untuk mengurangkan pengambilan lemak.
- Sebagai alternatif, makanan seperti sup, oat, quinoa, yogurt dan roti juga sesuai dijadikan juadah untuk berbuka dan sahur. Juadah-juadah ini mengandungi kandungan zat, mineral dan vitamin yang bagus untuk tubuh badan kita.

- Elakkan pengambilan minuman berkafein kerana ia meningkatkan kadar nyahhidrat dan menyebabkan kita lebih cepat haus.

- Sekiranya anda rasa lapar antara berbuka dan sahur, pilihlah juadah ringan tetapi, pastikan ia kurang berminyak, terlampau manis atau masin.
Apa yang paling penting perlu kita amalkan di dalam bulan Ramadan ialah kesederhanaan. Jangan beli makanan berlebihan, makan berlebihan dan pastikan apa yang kita makan/minum seimbang untuk kekal sihat. Selamat berbuka dan sahur dari kami!
#salamramadan
#mudahdirumah
#mudahsokonglokal
#dudukdirumah
#kitajagakita